środa, 22 grudnia 2021

Pikantne curry z bakłażanem

Lekko pikantne, jedwabiste bakłażany.
Przepis zapożyczony z książki Nigela Slatera "Zielona uczta. jesień, zima".
To danie jest przepyszne, delikatne i kremowe bakłażany w pikantnym sosie.
Slater wie co dobre i jak to połączyć, polecam gorąco.
Curry z bakłażanem.
Składniki: 4 porcje
  • 4 ząbki czosnku
  • 40 g korzenia imbiru
  • papryczka chili
  • 2 średnie bakłażany ok. 700 g
  • 4 łyżki oleju arachidowego
  • 4 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 4 łyżeczki mielonej kolendry
  • 4 łyżeczki garam masala
  • 2 łyżeczki mielonej chili lub mniej jeśli nie lubicie tak pikantnie
  • 500 g pomidorów
  • 250 ml passaty pomidorowej
  • 500 ml mleczka kokosowego
  • garść liści kolendry
  • ryż do podania
Przygotowanie dania:
  • Czosnek obrałam i pokroiłam w plasterki, imbir obrałam i posiekałam.
  • Chili drobno posiekałam bez pestek.
  • Pokroiłam w kostkę pomidory.
  • Bakłażany wraz ze skórką pokroiłam w skośne plastry.
  • Na patelni rozgrzałam olej i podsmażyłam na nim czosnek, imbir i chili.
  • Potem dodałam plastry bakłażana, smażyłam aż się zrumienił.
  • Dodałam teraz kmin, garam masala, kolendrę, oraz mieloną chili i smażyłam 2 minuty.
  • Teraz dodałam pomidory, smażyłam 5 minut, wlałam passatę i gotowałam 10 minut.
  • Teraz wlałam mleczko kokosowe, wymieszałam i gotowałam kolejne 10 minut.
  • Doprawiłam do smaku solą.
  • Podałam z ryżem, posypane kolendrą.
Smacznego.
Przepis od Nigela Slatera.
"Podróże małe i duże"
Pałac w Lubostroniu woj. kujawsko - pomorskie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger