Lekko pikantne, jedwabiste bakłażany.
Przepis zapożyczony z książki Nigela Slatera "Zielona uczta. jesień, zima".
To danie jest przepyszne, delikatne i kremowe bakłażany w pikantnym sosie.
Slater wie co dobre i jak to połączyć, polecam gorąco.
Curry z bakłażanem.
- 4 ząbki czosnku
- 40 g korzenia imbiru
- papryczka chili
- 2 średnie bakłażany ok. 700 g
- 4 łyżki oleju arachidowego
- 4 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 4 łyżeczki mielonej kolendry
- 4 łyżeczki garam masala
- 2 łyżeczki mielonej chili lub mniej jeśli nie lubicie tak pikantnie
- 500 g pomidorów
- 250 ml passaty pomidorowej
- 500 ml mleczka kokosowego
- garść liści kolendry
- ryż do podania
- Czosnek obrałam i pokroiłam w plasterki, imbir obrałam i posiekałam.
- Chili drobno posiekałam bez pestek.
- Pokroiłam w kostkę pomidory.
- Bakłażany wraz ze skórką pokroiłam w skośne plastry.
- Na patelni rozgrzałam olej i podsmażyłam na nim czosnek, imbir i chili.
- Potem dodałam plastry bakłażana, smażyłam aż się zrumienił.
- Dodałam teraz kmin, garam masala, kolendrę, oraz mieloną chili i smażyłam 2 minuty.
- Teraz dodałam pomidory, smażyłam 5 minut, wlałam passatę i gotowałam 10 minut.
- Teraz wlałam mleczko kokosowe, wymieszałam i gotowałam kolejne 10 minut.
- Doprawiłam do smaku solą.
- Podałam z ryżem, posypane kolendrą.
Przepis od Nigela Slatera.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.