środa, 8 grudnia 2021

Norweskie ciasteczka

Na całym świecie jest mnóstwo ciasteczek wypiekanych na Boże Narodzenie.
Przepis zamieszczam już teraz abyście naszykowali sobie czas na ich upieczenie przed świętami.
Tak jak pierniczki można je upiec wcześniej.
Inna nazwa ciastek to Berlinerkranser, podobno niemieccy imigranci przywieźli do Norwegii ten przepis. 
Kształtem mają imitować wieńce.
Są przepyszne, kruchutkie, polecam gorąco.
Norweskie ciasteczka.

Składniki: ok. 32 sztuki
  • 1 żółtko z jajka ugotowanego na twardo
  • 1 surowe żółtko
  • 90 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 100 g miękkiego masła
  • 150 g mąki pszennej T 650
  • białko do posmarowania wierzchu
  • cukier kryształ gruby do posypania

Przygotowanie ciasteczek:
  • Do miski włożyłam surowe żółtko i ugotowane i roztarłam je na jednolitą papkę.
  • Dodałam miękkie masło, cukier, cukier waniliowy oraz mąkę i wyrobiłam jednolite ciasto.
  • Odrywałam z ciasta małe kawałeczki i robiłam rulonik, końce nałożyłam na siebie, tak jak widać na zdjęciach.
  • Układałam ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Posmarowałam je potem roztrzepanym białkiem i posypałam cukrem kryształem.
  • Piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 17 - 20 minut lub do momentu aż się zrumieniły.
  • Upieczone ciasteczka studziłam na kratce.
  • Można je przechowywać w zamkniętym szczelnie słoju nawet kilka tygodni.

Smacznego.
"Podróże małe i duże"
Hotel w Ciechocinku

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger