Takie ślimaczki z kapustą i grzybami idealne będą do barszczu czerwonego na wigilię.
Albo jako zwyczajny, nadzwyczajny obiad rodzinny.
Kwaskowa kapusta i słodycz ciasta francuskiego to idealne połączenie, polecam.
Kapuściane ślimaki.
Składniki: 13 sztukFarsz:
- 250 g kapusty kiszonej
- 1 mała marchew
- 2 liście laurowe
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- mała garść grzybów suszonych
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego
- sól morska
- pieprz czarny
- 275 g ciasta francuskiego - 1 opakowanie
- mleko do smarowania
- Kapustę posiekałam, jeśli jest za kwaśna to ją przepłukajcie.
- Włożyłam kapustę do garnka, wkruszyłam grzyby suszone, dodałam przyprawy, sól, pieprz i wlałam bulion.
- Starłam na tarce o grubych oczkach marchew i dodałam do kapusty.
- Gotowałam kapustę do miękkości ok. 60 minut.
- Rozwinęłam arkusz ciasta francuskiego i rozsmarowałam na nim farsz, zostawiając brzegi, które to posmarowałam mlekiem.
- Zwinęłam ciasto w rulon wzdłuż dłuższego z brzegów.
- Pokroiłam rulon na kawałki ok. 3 cm grubości.
- Ułożyłam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowałam mlekiem.
- Piekłam ślimaczki w piekarniku nagrzanym do 200 C z termoobiegiem przez 15 minut.
- Zajadaliśmy z barszczem czerwonym.
Przepis własny.
2 komentarze
Kapuściane ślimaczki wyglądają bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńRobię z samą kapustą. Muszę wypróbować z grzybami.
Pozdrawiam:)
Z grzybami są wykwintne, warto spróbować.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.