Lubicie zapiekanki? takie treściwe w których jest to co lubicie najbardziej?
Jasne że lubicie, my zresztą też.
Wrzucam do naczynia do zapiekania ulubione warzywa, potem jakiś sos i do piekarnika.
Tym razem padło na kalafior, wyszło znakomicie, polecam.
Zapiekanka z kalafiorem.
- 1000 g ugotowanych ziemniaków
- 1 średni kalafior
- 150 g startej na tarce dyni
- 350 g sera żółtego z papryką - łotewski ser czerwony z papryką
- sól morska
- 1 łyżeczka białego pieprzu
- oliwa do formy
- Formę do zapiekania spryskałam oliwą.
- Starłam na grubych oczkach tarki dynię.
- Ser pokroiłam w plastry.
- Ziemniaki i kalafiora ugotowałam, ugniotłam, przestudziłam.
- Doprawiłam do smaku solą i białym pieprzem.
- Na dno foremki włożyłam 1/3 pure ziemniaczano - kalafiorowego.
- Na pure ułożyłam startą dynię, 1/3 plastrów sera.
- Teraz 1/3 pure, 1/3 sera i ponownie 1/3 pure i resztę sera.
- Zapiekałam w piekarniku nagrzanym do 190 C z opcją grzania góra/dół przez 20 minut i 15 minut z włączoną samą górna grzałką lub pod grillem aby się podpiekła.
Przepis własny.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.