Przepis na podpłomyki wg pomysłu Jamiego Olivera, towarzyszy mi ciągle.
Dodatki wg mojego pomysłu.
Takie śniadanie jest pożywne i bardzo smakowite, polecam.
Jogurtowe podpłomyki Jamiego.
Podpłomyki: 4 sztuki
- 250 g mąki samorosnącej lub pszennej T 650 + 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki oleju
- 8 łyżek jogurtu naturalnego
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
Dodatki:
- 1 awokado
- 1//2 łyżeczki octu jabłkowego
- 4 małe jaja
- 1 łyżka masła klarowanego
- sól morska
- pieprz czarny
- listki bazylii
- pomidor
- Ze składników na podpłomyki zagniotłam miękkie i elastyczne ciasto.
- Podzieliłam je na 4 kawałki i z każdego kawałka zrobiłam placuszek.
- Jak wolicie owalny lub okrągły, nie ma znaczenia.
- Piekłam je na suchej patelni z obu stron na złoty kolor.
- Na patelni rozgrzałam masło i wybiłam jaja na sadzone, posoliłam, oprószyłam pieprzem.
- Awokado obrałam, przekroiłam wzdłuż, wyjęłam pestkę i zgniotłam widelcem, skropiłam octem jabłkowym.
- Na podpłomyku ułożyłam porcje awokado i jajo sadzone, położyłam listki bazylii i plastry pomidora.
Przepis Jamie Oliver i resztę ja.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.