czwartek, 2 grudnia 2021

Galaretka marchwiowo - truskawkowa

Samo zdrowie w pucharkach.
Nie muszę chyba dodawać że sok z marchwi wyciskamy sami z bio marchewek?
Truskawki mrożone są najlepsze o tej porze roku, zajadajcie, bo te w marketach nie są chyba najzdrowsze choć wyglądają kusząco.
Szybko i tanio mamy zdrowy deser w pucharkach, polecam.
Galaretka z marchwi i truskawek.
Składniki:
  • 300 ml świeżo wyciśniętego soku z marchwi
  • 250 g truskawek - miałam mrożone
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1/3 szklanki wody
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka miodu - u mnie malinowy
Przygotowanie galaretki:
  • Żelatynę namoczyłam w zimnej wodzie.
  • Wycisnęłam sok z marchwi a truskawki zmiksowałam.
  • Potem żelatynę podgrzałam aby się rozpuściła i połowę dodałam do marchewki a drugą połowę do truskawek.
  • Dokładnie wymieszałam.
  • Na dno pucharków wlałam marchewkowy płyn, wstawiłam do lodówki na 2 godziny.
  • Na marchewkę wylałam tężejącą galaretkę truskawkową.
  • Ponownie wstawiłam do lodówki do całkowitego stężenia.
  • Jogurt wymieszałam z miodem i przed podaniem wyłożyłam na galaretkę.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Zamek w Kórniku woj. wielkopolskie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.