środa, 1 grudnia 2021

Angielskie Christmas Mince Pie - świąteczne babeczki na Boże Narodzenie

Według przepisu nadzienie należy zrobić na 4 tygodnie przed świętami aby dojrzało. 
Według mnie można je zrobić na tydzień, dwa przed świętami i wystarczy.
Babeczki są pyszne, słodkie ale takie mają być i bardzo aromatyczne.
Raz na jakiś czas te cuda można upiec, polecam.
Babeczki z bakaliami.

Składniki:
Kruche ciasto:
  • 200 g mąki orkiszowej jasnej T 630
  • 250 g mąki pszennej T 650
  • 200 g masła
  • szczypta soli
  • 100 - 120 ml zimnej wody
Nadzienie:
  • 325 g drobnych greckich rodzynków
  • 175 g jasnożółtych rodzynków sułtanek
  • 175 g dużych słodkich rodzynków np. kalifornijskich
  • 300 g brązowego cukru trzcinowego
  • 225 g kwaśnych jabłek
  • 75 g drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 50 g orzechów włoskich
  • 30 g orzechów arachidowych
  • 85 ml brandy
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/2  łyżeczki mielonych goździków
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • sok i skórka otarta z 1 cytryny
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie nadzienia:
  • Jak już pisałam należy je przygotować na 4 tygodnie przed pieczeniem.
  • Orzechy posiekałam, jabłko stałam na tarce o grubych oczkach, posiekałam skórkę pomarańczową.
  • Otarłam skórkę z cytryny i wycisnęłam sok.
  • Do miski wsypałam rodzynki, orzechy, skórki z cytrusów.
  • Dodałam brandy i sok z cytryny a także przyprawy i jabłko, wymieszałam dokładnie.
  • Miskę nakryłam pokrywką i wstawiłam do lodówki na 4 tygodnie.
Przygotowanie ciasta:
  • Mąkę posiekałam z masłem i solą.
  • Zagniotłam ciasto powoli dolewając zimnej wody.
  • Zawinęłam ciasto w folię i włożyłam do lodówki na 60 minut.
  • Ciasto po tym czasie wyjęłam i rozwałkowałam na placek grubości ok. 3 mm.
Przygotowanie babeczek:
  • Nadzienie wyjęłam z lodówki ok. 2 godzin przed pieczeniem, wymieszałam dokładnie.
  • Ciastem wylepiłam babeczki nasmarowane wcześniej masłem.
  • Do każdej babeczki nałożyłam farsz ale nie do końca tylko zostawiając 1/3 miejsca od góry. 
  • Z ciasta wykrawałam krążki wielkości foremek i nałożyłam na wierzch babeczki, zlepiłam brzegi.
  • Przykrywkę z ciasta nakłułam widelcem.
  • Piekłam babeczki w piekarniku nagrzanym do 190 C z opcją grzania góra/dół przez 20 minut.
  • Babeczki po przestudzeniu posypałam cukrem pudrem i podałam na ciepło.
  • Zimne są równie smakowite.
Smacznego.
Przepis kuchni angielskiej.
"Podróże małe i duże"
Podlaskie słoneczniki

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.