niedziela, 21 listopada 2021

Zupa krem z dyni z karmelizowanymi czipsami z buraka

 
Mega zupa dziś na moim talerzu.
Piękny kolor, mnóstwo witamin, makro i mikroelementów, mega zdrowa i pożywna.
Zasmakuje każdemu, zapewniam.
Zupa z dyni z burakami.
Składniki:
  • 1 nieduża dynia Muscat ok. 1000 g
  • oliwa do spryskania dyni
  • 2 marchewki
  • 500 ml mleczka kokosowego
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka curry
  • 1/2 łyżeczki białego pieprzu
  • szczypta imbiru w proszku
  • szczypta gałki muszkatołowej
Czipsy:
  • 4 nieduże buraki
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • sól morska
  • 1 - 2 łyżki octu balsamicznego
Przygotowanie zupy:
  • Dynię obrałam z pestek i wraz ze skórką podzieliłam na cząstki.
  • Skropiłam oliwą i upiekłam w kombiwarze w temperaturze 200 C przez 40 minut.
  • Po upieczeniu dynię przestudziłam i obrałam od skórki, zmiksowałam.
  • Marchewkę wyszorowałam i pokroiłam w kostkę, zalałam bulionem i ugotowałam do miękkości, zmiksowałam.
  • Połączyłam dynię z marchewką, dodałam mleczko kokosowe, curry, gałkę muszkatołową, imbir, pieprz i sól, zagotowałam.
  • Buraki obrałam i pokroiłam na cieniutkie plasterki.
  • Na patelni rozgrzałam masło i smażyłam czispy pod przykryciem aż zmiękły.
  • Posoliłam je i skropiłam octem balsamicznym.
  • Podałam zupę z czipsami.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Pałac w Lubostroniu woj. kujawsko - pomorskie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.