Mega zupa dziś na moim talerzu.
Piękny kolor, mnóstwo witamin, makro i mikroelementów, mega zdrowa i pożywna.
Zasmakuje każdemu, zapewniam.
Zupa z dyni z burakami.
Składniki:- 1 nieduża dynia Muscat ok. 1000 g
- oliwa do spryskania dyni
- 2 marchewki
- 500 ml mleczka kokosowego
- 200 ml bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka curry
- 1/2 łyżeczki białego pieprzu
- szczypta imbiru w proszku
- szczypta gałki muszkatołowej
Czipsy:
- 4 nieduże buraki
- 1 łyżka masła klarowanego
- sól morska
- 1 - 2 łyżki octu balsamicznego
- Dynię obrałam z pestek i wraz ze skórką podzieliłam na cząstki.
- Skropiłam oliwą i upiekłam w kombiwarze w temperaturze 200 C przez 40 minut.
- Po upieczeniu dynię przestudziłam i obrałam od skórki, zmiksowałam.
- Marchewkę wyszorowałam i pokroiłam w kostkę, zalałam bulionem i ugotowałam do miękkości, zmiksowałam.
- Połączyłam dynię z marchewką, dodałam mleczko kokosowe, curry, gałkę muszkatołową, imbir, pieprz i sól, zagotowałam.
- Buraki obrałam i pokroiłam na cieniutkie plasterki.
- Na patelni rozgrzałam masło i smażyłam czispy pod przykryciem aż zmiękły.
- Posoliłam je i skropiłam octem balsamicznym.
- Podałam zupę z czipsami.
Przepis własny.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.