Takie zapiekanki nasycą brzuchy i ugaszą głód.
Polecam na chłodne jesienne dni aby się rozgrzać i nasycić.
Zapiekanka makaronowa.
Składniki:- 500 g makaronu penne surowego
- 1 duża czerwona papryka
- 3 dymki ze szczypiorem
Sos:
- 500 ml śmietanki 18%
- 1 jajo
- 200 g sera żółtego łotewskiego z przyprawami
- sól morska
- pieprz czarny
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 8 plastrów sera topionego cheddar w plastrach
- Paprykę pokroiłam w paseczki, wrzuciłam do naczynia do zapiekania.
- Dodałam surowy makaron i wymieszałam.
- Posiekałam dymkę wraz ze szczypiorem, dodałam do makaronu.
- Śmietankę wymieszałam z jajem, startym serem, solą i pieprzem a także słodką papryką, wlałam do naczynia z makaronem, wymieszałam.
- Zapiekałam danie 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół.
- Potem wyjęłam naczynie z zapiekanką i na wierzchu ułożyłam plastry sera.
- Ponownie wstawiłam do piekarnika i zapiekałam jeszcze 15 minut.
Przepis własny.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.