Zbliżają się święta i czas pomyśleć o słodkościach.
Dziś wafelki idealne na przekąskę z kawą, niesłodzoną koniecznie.
Na świąteczny stół czy potem na karnawał czy na Andrzejki będą znakomite, polecam gorąco.
Wafelki z galaretką.
- 1/2 kostki masła - 100 g
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- 1 szklanka śmietany 18%
- 1 galaretka poziomkowa
- 1 duże opakowanie wafli - 5 sztuk
Przygotowanie wafli:
- Masło i śmietana wylądowały w garnku.
- Wsypałam do nich galaretkę - proszek oraz cukier.
- Całość wymieszałam i zagotowałam.
- Masę przestudziłam ale jeszcze ciepłą posmarowałam pierwszego wafla, potem nałożyłam kolejny i smarowałam do końca masy i wafli.
- Na górze musi być suchy wafel.
- Ułożyłam wafel na desce do krojenia i obciążyłam grubą książką - przydają się nie tylko do czytania.
- Wstawiłam na kilka godzin do lodówki.
- Potem wyjęłam, pokroiłam w romby i zajadamy.
2 komentarze
Bardzo często robię wafle i chętnie skorzystam z przepisu:)ostatnie zdjęcie piękne:)))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo Reniu, są znakomite. Pozdrawiam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.