wtorek, 30 listopada 2021

Słodowy chleb żytni

Smakuje wybornie, miękkie wnętrze, chrupiąca skórka. 
Dodatek słodu nadaje mu nie tylko pięknego koloru ale także głębokiego karmelowego smaku.
Chleb robi się prosto więc zabierajcie się do pracy.
Chleb żytni na zakwasie.

Składniki: 2 keksówki 26 x 12 cm
  • 150 g zakwasu żytniego
  • 750 g wody
  • 20 g soli
  • 15 g słodu jęczmiennego ciemnego
  • 800 g mąki żytniej T 720
Przygotowanie chleba:
  • Do miski wlałam wodę, dodałam zakwas i sól, wymieszałam.
  • Teraz dodałam słód i mąkę i dokładnie wymieszałam.
  • Nie wyrabiamy.
  • Foremki natłuściłam masłem, wysypałam mąką i przełożyłam do nich ciasto.
  • Wierzch wyrównałam i posypałam mąką żytnią.
  • Nakryłam foremki folią spożywczą i zostawiłam na blacie na 12 godzin - u mnie cała noc.
  • Potem wyrośnięty do brzegów foremki chleb piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 55 - 60 minut.
  • Upieczony chleb studziłam na kratce.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
W skansenie w Dziekanowicach woj. wielkopolskie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.