Pyszny, aromatyczny deser dla wszystkich, mniejszych i dużych.
Sernik jest znakomity, kremowy a z figami przepyszny, polecam.
Spróbujcie koniecznie i napiszcie czy smakował?
Sernik z kawą i figami.
- 2 duże świeże figi
- 300 g twarogu z wiaderka
- 80 g śmietanki 30 %
- 3 - 4 łyżki ksylitolu
- 1 duże jajo
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej w 2 łyżkach wody
- cukier puder do posypania
- Figi pokroiłam na ćwiartki.
- Kawę zalałam wrzącą wodą, wymieszałam i wystudziłam.
- Do misy robota włożyłam twaróg, śmietankę, jajo, mąkę ziemniaczaną i zmiksowałam do połączenia składników, nie dłużej.
- Na koniec wlałam rozpuszczoną kawę, wymieszałam.
- Dno tortownicy wyłożyłam papierem do pieczenia.
- Wylałam do niej masę twarogową wyrównałam wierzch.
- W masę powciskałam ćwiartki fig.
- Piekłam sernik w piekarniku nagrzanym do 160 C z opcją grzania góra/dół przez 60 minut.
- Studziłam sernik w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
- Po całkowitym wystudzeniu posypałam cukrem pudrem.
Przepis autorski.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.