Czy wątróbka musi być znielubiona przez wiele osób?, no nie musi tak być.
Nie wiem czemu panuje takie przekonanie że jak wątróbka to musi być be.
Tak było kiedyś z brokułem i szpinakiem, straszono nimi dzieci 😉
Teraz zarówno szpinak i brokuły to przepyszne warzywa i przekonało się do nich wielu.
Mam nadzieję że do wątróbki również się przekonacie a w tym sałatkowym wydaniu smakuje wybornie.
Polecam gorąco.
Sałatka z wątróbką.
- 1/2 główki sałaty lodowej
- 300 g wątróbki drobiowej
- 1 cebula
- 1 łyżka masła klarowanego
- sól morska
- pieprz świeżo mielony
- garść pomidorków koktajlowych
- pestki z 1/2 granatu
- 2 - 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki octu balsamicznego
- Sałatę lodową pokroiłam w kwadraty.
- Cebulkę obrałam i pokroiłam w piórka.
- Umyłam i obrałam z błonek wątróbkę.
- Na patelni rozgrzałam masło klarowane i podsmażyłam na nim wątróbkę z obu stron na złoty kolor.
- Smażyłam po 2 minuty z każdej strony a potem nakryłam patelnię pokrywą i dusiłam kolejne 2 minuty.
- Zdjęłam wątróbkę z patelni i posoliłam ją dopiero teraz oraz oprószyłam pieprzem.
- Teraz na patelnię wrzuciłam cebulę i smażyłam ją aż zmiękła a potem prawie się nie rozpadła, posoliłam.
- Pomidorki poprzekrawałam na połówki, wrzuciłam do sałaty, skropiłam oliwą i octem, wymieszałam.
- Na wierzchu ułożyłam wątróbkę i posypałam pestkami granatu.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.