Dziś pyszna, szybka i pożywna sałatka z mintajem, takie lubimy najbardziej.
Mintaja użyłam świeżego ale można również użyć mrożonego, trzeba tylko go powoli rozmrażać, będzie wówczas soczysty.
Sałatka z mintajem.
Składniki:- 2 kawałki świeżego mintaja ok. 200 g każdy
- oliwa do smażenia
- sól morska
- pieprz
Sałatka:
- 80 g rukoli
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 1/2 żółtej papryki
- 1 szalotka
- garść kolorowych pomidorków koktajlowych
Sos:
- 3 łyżki oliwy
- 1 i 1/2 łyżki octu balsamico
- sól morska
- pieprz czarny
- 1 łyżeczka syropu z agawy
- 1 łyżeczka sosu ostrego Ghost pepper
- Rybę posoliłam i oprószyłam pieprzem.
- Usmażyłam na oliwie na kawałku papieru do pieczenia, wtedy ryba się nie rozpadnie.
- Miałam bowiem filet bez skóry.
- Smażyłam po 2 minuty z każdej strony.
- Szalotkę pokroiłam w półplasterki, paprykę w paseczki, posiekałam szczypior.
- Pomidorki poprzekrawałam na połówki.
- Na talerzu wyłożyłam wszystkie warzywa, wymieszałam.
- Wymieszałam wszystkie składniki sosu, polałam warzywa, przemieszałam.
- Na wierzchu ułożyłam usmażoną rybę.
Przepis własny.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.