poniedziałek, 22 listopada 2021

Rolowany omlet z cukinią

Przepis na to cudo znalazłam u Moniki w jej Sio smutki.
Omlet jest pyszny, piękny wizualnie, oczy jedzą same.
Ale nie tylko oczy jedzą bo i buzia obraca kęs po kęsie bo jest pyszny.
Trochę z nim zabawy jest ale warto się pokusić i zjeść pyszne śniadanie.
Jest to przepis kuchni azjatyckiej.
Rolowany omlet z cukinią.

Składniki: 1 omlet
  • 4 średniej wielkości jaja
  • pół niewielkiej cukinii
  • 2 - 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 mała czerwona cebula
  • szczypta soli 
  • szczypta pieprzu do smaku
  • 2 - 3 łyżki oleju do smażenia
Przygotowanie omletu:
  • Cukinię pokroiłam najpierw w plastry a potem w zapałkę.
  • Cebulę pokroiłam w drobną kostkę.
  • Szczypiorek także drobno pokroiłam.
  • Jaja wymieszałam z solą i pieprzem.
  • Do jaj dodałam cukinię, cebulę i szczypiorek, wymieszałam.
  • Na patelni - 26 cm, rozgrzałam olej i na gorący wlałam połowę masy, równo ją rozprowadzając po całej patelni.
  • Smażyłam ok. 1 minuty i teraz zaczyna się zabawa.
  • Omlet zaczęłam zwijać z jednej strony do środka, pomagając sobie łopatką.
  • Po każdym zawinięciu czekałam 30 sekund aby omlet dobrze się podsmażył.
  • Gdy omlet zwinięty był prawie do połowy na wolną część patelni wlałam połowę z reszty masy jajecznej z cukinią.
  • Ponownie smażyłam minutę i cały proces zwijania powtórzyłam.
  • Gdy druga połowa masy była zwinięta wylałam resztę masy i czynność zaczęłam od nowa.
  • Gdy zwinęłam cały omlet w rulon, podsmażyłam go jeszcze z każdej strony aby był chrupiący po bokach.
  • Przed podaniem pokroiłam go na plastry ok. 2 cm grubości.
  • Podałam z sosem pomidorowym.
Smacznego.
"Podróże małe i duże"
Gdzieś w drodze

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.