piątek, 19 listopada 2021

Rogaliki z bananami

Te małe pyszne rogaliki robi się błyskawicznie, są pyszne, kruche i mają kremowe, bajeczne wnętrze.
Proponuję aby zrobić większą ilość bo szybko znikną. 
Z kawą, herbatą, czystkiem czy kubkiem kakao będą smakowały wybornie, polecam.
Bananowe rogaliki.

Składniki:
  • 250 g masła
  • 250 g śmietany kwaśnej 12 %
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej T 650
  • 2 banany
  • żółtko
  • 2 łyżki mleka
  • cukier kokosowy do posypania

Przygotowanie rogalików:
  • Z zimnego posiekanego masła, śmietany i mąki szybko zagniotłam ciasto.
  • Ciasto podzieliłam na cztery kawałki.
  • Każdy kawałek rozwałkowałam na placek wielkości dużego talerza, bo nim właśnie wycięłam koło.
  • Przekroiłam placek na 8 części.
  • Banany obrałam, pokroiłam na kawałki, trochę mniejsze niż podstawa rogala.
  • Potem każdy kawałek przekroiłam na ćwiartki i jedną ćwiarteczkę umieściłam u podstawy trójkąta.
  • Zwinęłam rogale zaczynając od podstawy z bananem.
  • Układałam rogaliki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Żółtko wymieszałam z mlekiem, posmarowałam rogale i posypałam cukrem kokosowym.
  • Z pozostałych kawałków ciasta zrobiłam takie same rogaliki.
  • Piekłam rogale w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 20 minut.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Cerkiew w Czyżach woj. podlaskie

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.