Te małe pyszne rogaliki robi się błyskawicznie, są pyszne, kruche i mają kremowe, bajeczne wnętrze.
Proponuję aby zrobić większą ilość bo szybko znikną.
Z kawą, herbatą, czystkiem czy kubkiem kakao będą smakowały wybornie, polecam.
Bananowe rogaliki.
- 250 g masła
- 250 g śmietany kwaśnej 12 %
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej T 650
- 2 banany
- żółtko
- 2 łyżki mleka
- cukier kokosowy do posypania
- Z zimnego posiekanego masła, śmietany i mąki szybko zagniotłam ciasto.
- Ciasto podzieliłam na cztery kawałki.
- Każdy kawałek rozwałkowałam na placek wielkości dużego talerza, bo nim właśnie wycięłam koło.
- Przekroiłam placek na 8 części.
- Banany obrałam, pokroiłam na kawałki, trochę mniejsze niż podstawa rogala.
- Potem każdy kawałek przekroiłam na ćwiartki i jedną ćwiarteczkę umieściłam u podstawy trójkąta.
- Zwinęłam rogale zaczynając od podstawy z bananem.
- Układałam rogaliki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Żółtko wymieszałam z mlekiem, posmarowałam rogale i posypałam cukrem kokosowym.
- Z pozostałych kawałków ciasta zrobiłam takie same rogaliki.
- Piekłam rogale w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 20 minut.
Przepis własny.
2 komentarze
Super! Muszę spróbować przygotować, może z dodatkiem czekolady :)
OdpowiedzUsuńJasne, z czekoladą będzie super.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.