środa, 3 listopada 2021

Powidła jabłkowe

Zróbcie sobie powidła jabłkowe bo: są pyszne, są rewelacyjne, są kwaskowate, idealne do chleba, idealne same, zajadając łychą ze słoiczka.
Same zalety więc zróbcie koniecznie.
Cukru maja tylko tyle ile w sobie posiadają więc warto.
Powidła z jabłek.

Składniki:
  • 2000 g antonówek
  • 1000 g szarej renety

Przygotowanie powideł:
  • Jabłka obrałam, usunęłam gniazda nasienne, włożyłam do dużego garnka.
  • Postawiłam na małym ogniu na płytce aby się nie przypaliły i pod przykryciem rozpróżyłam jabłka.
  • Przełożyłam je potem do dużej brytfanki i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 C z opcją grzania góra/dół na 45 minut.
  • Powidła fajnie zgęstnieją.
  • Przełożyłam je wówczas do słoików, zamknęłam i wstawiłam do piekarnika na 30 minut w temperaturze 140 C aby się pasteryzowały.
  • Potem można przechowywać aż do zjedzenia.

Smacznego.
Pomysł własny.
"Podróże małe i duże"
Nowa Wola cerkiew woj. podlaskie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.