poniedziałek, 1 listopada 2021

Placki ziemniaczane bakłażanowe z łososiem

Placków ziemniaczanych na blogu sporo, proponuję zajrzeć i wybrać dla siebie.
Niejedna osoba powie że tylko tradycyjne placki ziemniaczane zajada ale zapewniam że te które dzisiaj podaję są równie pyszne a są miłą alternatywą dla tych tradycyjnych.
Polecam zatem gorąco.
Placki ziemniaczano - bakłażanowe.

Składniki:
Placki:
  • 600 g obranych ziemniaków
  • 1/2 średniego bakłażana
  • 1 jajo
  • szczypta soli
  • 3 pełne łyżki mąki pszennej bio T 550
Do podania:
  • ok. 100 g łososia wędzonego
  • kwaśna śmietana 12 %
  • olej do smażenia
  • koperek

Przygotowanie placków:
  • Połowę ziemniaków starłam na tarce o grubych oczkach a resztę na tarce o drobniutkich oczkach.
  • Bakłażana wraz ze skórka starłam na trace o grubych oczkach.
  • Wymieszałam starte warzywa, dodałam jajo, sól i dokładnie wymieszałam.
  • Na końcu dodałam mąkę i ponownie wymieszałam.
  • Na patelni rozgrzałam olej i smażyłam na gorącym placki z obu stron na złoty kolor.
  • Usmażone osączałam na ręczniku papierowym.
  • Na każdy placek nałożyłam kawałek łososia i kleks kwaśnej śmietany.
  • Posypałam koperkiem.

Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Perukowiec - w tle zamek w Kórniku woj. wielkopolskie

2 komentarze

  1. Na widok Twoich bardzo apetycznych placków ziemniaczanych, naszła mnie ogromna ochota.
    W moim przypadku bez śmietanki i łososia.
    Serdecznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są pyszne więc zabieraj przepis i smaż, piecz czy co tam Ci lepiej. Pozdrawiam Łucjo.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.