Placków ziemniaczanych na blogu sporo, proponuję zajrzeć i wybrać dla siebie.
Niejedna osoba powie że tylko tradycyjne placki ziemniaczane zajada ale zapewniam że te które dzisiaj podaję są równie pyszne a są miłą alternatywą dla tych tradycyjnych.
Polecam zatem gorąco.
Placki ziemniaczano - bakłażanowe.
Placki:
- 600 g obranych ziemniaków
- 1/2 średniego bakłażana
- 1 jajo
- szczypta soli
- 3 pełne łyżki mąki pszennej bio T 550
Do podania:
- ok. 100 g łososia wędzonego
- kwaśna śmietana 12 %
- olej do smażenia
- koperek
- Połowę ziemniaków starłam na tarce o grubych oczkach a resztę na tarce o drobniutkich oczkach.
- Bakłażana wraz ze skórka starłam na trace o grubych oczkach.
- Wymieszałam starte warzywa, dodałam jajo, sól i dokładnie wymieszałam.
- Na końcu dodałam mąkę i ponownie wymieszałam.
- Na patelni rozgrzałam olej i smażyłam na gorącym placki z obu stron na złoty kolor.
- Usmażone osączałam na ręczniku papierowym.
- Na każdy placek nałożyłam kawałek łososia i kleks kwaśnej śmietany.
- Posypałam koperkiem.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Perukowiec - w tle zamek w Kórniku woj. wielkopolskie |
2 komentarze
Na widok Twoich bardzo apetycznych placków ziemniaczanych, naszła mnie ogromna ochota.
OdpowiedzUsuńW moim przypadku bez śmietanki i łososia.
Serdecznie pozdrawiam:)
Są pyszne więc zabieraj przepis i smaż, piecz czy co tam Ci lepiej. Pozdrawiam Łucjo.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.