niedziela, 7 listopada 2021

Pikantne krewetki z chorizo i komosą ryżową

No to mamy mega danie o niespotykanym smaku, pięknie aromatyczne, cudnie kremowe i chrupiące zarazem.
Wiecie co? one są mega po prostu i nie można obok nich przejść obojętnie.
Polecam zróbcie koniecznie.
Krewetki z chorizo.

Składniki: 4 porcje
  • 1 i 1/2 szklanki białej komosy ryżowej
  • 2 i 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • 280 g cienkiego pikantnego chorizo
  • 2 szalotki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 pęczek dymki ze szczypiorem
  • 30 surowych krewetek
  • sól morska
Przygotowanie dania:
  • Obrałam i oczyściłam krewetki.
  • Chorizo pokroiłam w plastry, szalotkę i czosnek również w plastry.
  • Dymkę razem ze szczypiorem posiekałam.
  • Komosę zalałam bulionem i ugotowałam do miękkości ok. 15 minut.
  • Na patelni podsmażyłam plastry chorizo a jak wysmażył się pikantny olej paprykowy wrzuciłam cebulę i czosnek.
  • Smażyłam 3 minuty i dodałam krewetki, smażyłam po 2 minuty z każdej strony.
  • Posoliłam i dodałam ugotowaną komosę, wymieszałam.
  • Posypałam szczypiorem.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Pałac w Lubostroniu woj. kujawsko - pomorskie

2 komentarze

  1. Cześć! Szczerze mówiąc nadal obawiam się samodzielnie robi krewetki. Te wyglądają pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Nie ma się czego bać, to bardzo proste, musisz kiedyś spróbować. Pozdrawiam.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.