sobota, 27 listopada 2021

Pieczone ziemniaki, smażona brukselka, jesienny obiad

Przepis na danie pochodzi z książki Nigela Slatera "Zielona uczta. Jesień, zima".
Wiele osób nie lubi brukselki, jednak zapewniam że tak przyrządzona brukselka zachwyci każdego.
Polecam gorąco na jesienny obiad, będzie znakomicie.
Brukselka z ziemniakami.

Składniki:
  • 4 średnie ziemniaki
  • cała główka czosnku
  • 250 ml śmietany kremówki 30 %
  • 300 g brukselki
  • 3 łyżki oliwy
  • sól morska
  • pieprz czarny

Przygotowanie dania:
  • Ziemniaki wyszorowałam, ponakłuwałam widelcem, ułożyłam w naczyniu do zapiekania i piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół około godziny.
  • Po 15 minutach od początku pieczenia włożyłam do ziemniaków całą główkę czosnku.
  • Razem z ziemniakami się równo upiecze.
  • Upieczony czosnek wyjęłam, wycisnęłam ząbki do garnka, rozgniotłam, zalałam śmietanką i zagotowałam.
  • Zdjęłam z ognia, przestudziłam.
  • Brukselki pokroiłam na ćwiartki.
  • Na patelni rozgrzałam oliwę, wrzuciłam brukselki i smażyłam aż lekko się zrumieniły.
  • Upieczone ziemniaki zmiażdżyłam tłuczkiem.
  • Połączyłam ziemniaki z brukselką.
  • Wlałam śmietanę z czosnkiem, dodałam sól i pieprz, wymieszałam i chwilę smażyłam.
  • Podałam od razu.
Smacznego.
Przepis od Nigel Slater.
"Podróże małe i duże"
Słoneczniki

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.