Przepis na danie pochodzi z książki Nigela Slatera "Zielona uczta. Jesień, zima".
Wiele osób nie lubi brukselki, jednak zapewniam że tak przyrządzona brukselka zachwyci każdego.
Polecam gorąco na jesienny obiad, będzie znakomicie.
Brukselka z ziemniakami.
- 4 średnie ziemniaki
- cała główka czosnku
- 250 ml śmietany kremówki 30 %
- 300 g brukselki
- 3 łyżki oliwy
- sól morska
- pieprz czarny
- Ziemniaki wyszorowałam, ponakłuwałam widelcem, ułożyłam w naczyniu do zapiekania i piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół około godziny.
- Po 15 minutach od początku pieczenia włożyłam do ziemniaków całą główkę czosnku.
- Razem z ziemniakami się równo upiecze.
- Upieczony czosnek wyjęłam, wycisnęłam ząbki do garnka, rozgniotłam, zalałam śmietanką i zagotowałam.
- Zdjęłam z ognia, przestudziłam.
- Brukselki pokroiłam na ćwiartki.
- Na patelni rozgrzałam oliwę, wrzuciłam brukselki i smażyłam aż lekko się zrumieniły.
- Upieczone ziemniaki zmiażdżyłam tłuczkiem.
- Połączyłam ziemniaki z brukselką.
- Wlałam śmietanę z czosnkiem, dodałam sól i pieprz, wymieszałam i chwilę smażyłam.
- Podałam od razu.
Przepis od Nigel Slater.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.