Fiński naleśnik zwany pannukakku smakuje trochę jak budyń waniliowy.
Piecze się go w piekarniku, jest przepyszny.
Podaje się go na zimno lub na ciepło, oprószony cukrem pudrem lub z bitą śmietaną.
Ja swój podałam z cukrem różanym.
Pannukakku, naleśnik z Finlandii.
- 3 łyżki masła
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej T 650
- 500 ml mleka
- 2 jaja
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka soli
Do podania:
- Na dno formy włożyłam 3 łyżki masła i wstawiłam ją do piekarnika nagrzanego do 200 C z opcją grzania góra/dół.
- Jak się rozpuściło wyjęłam formę.
- Teraz zmiksowałam jaja z mlekiem, cukrem, solą i mąką na gładką masę.
- Wylałam ją do formy, wstawiłam do piekarnika.
- Piekłam przez 30 minut.
- Podałam na wpół ciepłe z cukrem różanym.
Przepis kuchni fińskiej.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.