czwartek, 25 listopada 2021

Kukurydziane naleśniki

 Uwielbiam wymyślać naleśniki.
Oprócz tych tradycyjnych często smażę z różnych gatunków mąki czy na maślance, kefirze.
Odkrywam moc naleśników dodając farsze wytrawne czy słodkie.
Wam też polecam takie eksperymenty.
Dziś naleśniki kukurydziane, pyszne, polecam gorąco.
Kukurydziane naleśniki.
Składniki: 4 sztuki ok. 22 cm
  • 300 g kukurydzy konserwowej
  • 1 łyżeczka curry w proszku
  • 3 jaja
  • 75 ml mleka
  • 110 g mąki pszennej T 650
  • sól morska
  • pieprz czarny
Dodatki:
  • kapusta kiszona czerwona
  • Ajvar
  • masło klarowane
Przygotowanie naleśników:
  • Do misy malaksera wrzuciłam osączoną kukurydzę, dodałam mleko, jaja, sól, pieprz oraz curry i zmiksowałam na gładki płyn.
  • Teraz wsypałam mąkę i ponownie zmiksowałam.
  • Ciasto ma konsystencję naleśnikowego.
  • Usmażyłam na maśle klarowanym cztery naleśniki z obu stron na złoty kolor.
  • Podałam z Ajvarem, czerwoną, kiszoną kapustą.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Pałac w Lubrańcu woj. kujawsko - pomorskie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.