poniedziałek, 8 listopada 2021

Gulasz z żołądków drobiowych z bulgurem

Podroby, niedoceniane u nas a szkoda bo to wartościowe mięso i czasami warto po nie sięgnąć.
Nie namawiam nikogo aby jadł je codziennie ale raz na jakiś czas warto, tym bardziej że mięso po przyrządzeniu rozpływa się w ustach.
Podałam tutaj gulasz z żołądków z warzywami i bulgurem, pełnowartościową kaszą.
Polecam spróbować.
Gulasz z żołądków drobiowych.
Składniki:
  • 400 g żołądków drobiowych
  • 1 szalotka
  • 2 białe cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka szpiczasta
  • 1 papryka żółta
  • 1 mała cukinia
  • 1/4 kiszonej cytryny
  • 300 ml bulionu drobiowego
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 1 szklanka bulguru z vermicelli
  • 1 i 1/2 szklanki bulionu warzywnego
Przygotowanie gulaszu:
  • Cebulę i czosnek posiekałam.
  • Papryki pokroiłam w dużą kostkę, a cukinię w półplasterki, kiszoną cytrynę posiekałam.
  • Żołądki oczyściłam z błonek, pokroiłam na paski.
  • Na oleju w dużym garnku podsmażyłam żołądki a jak się zrumieniły dodałam cebulkę i czosnek i smażyłam jeszcze 2 minuty.
  • Zalałam wszystko bulionem i gotowałam 60 minut aż żołądki zmiękły.
  • Potem dodałam warzywa i gotowałam jeszcze 30 minut.
  • Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
  • Bulgur zalałam wrzącym bulionem i gotowałam 15 minut.
  • Podałam gulasz z bulgurem.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Plaża w Pęczniewie nad Jeziorskiem

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.