Podroby, niedoceniane u nas a szkoda bo to wartościowe mięso i czasami warto po nie sięgnąć.
Nie namawiam nikogo aby jadł je codziennie ale raz na jakiś czas warto, tym bardziej że mięso po przyrządzeniu rozpływa się w ustach.
Podałam tutaj gulasz z żołądków z warzywami i bulgurem, pełnowartościową kaszą.
Polecam spróbować.
Gulasz z żołądków drobiowych.
Składniki:- 400 g żołądków drobiowych
- 1 szalotka
- 2 białe cebule
- 2 łyżki oleju
- 3 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka szpiczasta
- 1 papryka żółta
- 1 mała cukinia
- 1/4 kiszonej cytryny
- 300 ml bulionu drobiowego
- sól morska
- pieprz czarny
- 1 szklanka bulguru z vermicelli
- 1 i 1/2 szklanki bulionu warzywnego
- Cebulę i czosnek posiekałam.
- Papryki pokroiłam w dużą kostkę, a cukinię w półplasterki, kiszoną cytrynę posiekałam.
- Żołądki oczyściłam z błonek, pokroiłam na paski.
- Na oleju w dużym garnku podsmażyłam żołądki a jak się zrumieniły dodałam cebulkę i czosnek i smażyłam jeszcze 2 minuty.
- Zalałam wszystko bulionem i gotowałam 60 minut aż żołądki zmiękły.
- Potem dodałam warzywa i gotowałam jeszcze 30 minut.
- Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
- Bulgur zalałam wrzącym bulionem i gotowałam 15 minut.
- Podałam gulasz z bulgurem.
Przepis własny.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.