środa, 17 listopada 2021

Chrupiące halloumi z soczystymi pomidorami

Przepis pochodzi z książki Nigela Slatera "Zielona uczta". Wiosna, lato"
Zawsze mówią że w prostocie siła i tutaj to się znakomicie potwierdza.
Prosto, pysznie, zdrowo i odżywczo.
Polecam na śniadanie na dobry początek dnia.
Halloumi z pomidorami.

Składniki:
  • 350 g pomidorów
  • 4 średnie szalotki
  • 4 łyżki oliwy
  • 4 gałązki tymianku
  • 4 gałązki rozmarynu
  • 250 g sera halloumi
  • 1/2 łyżeczki płatków chili
Dodatkowo:
  • 5 dużych pieczarek
  • 1/2 bagietki
Przygotowanie dania:
  • Na oliwie podsmażałam najpierw pokrojone w plastry pomidory razem z gałązkami tymianku i rozmarynu.
  • Portem zdjęłam z patelni pomidory a podsmażyłam szalotkę pokrojoną w plastry.
  • Smażyłam aż zmiękła, zdjęłam z patelni a wrzuciłam pokrojone w plastry pieczarki.
  • Na nowej porcji oliwy smażyłam z obu stron na złoty kolor pokrojone w poprzeczne plastry halloumi.
  • Bagietkę pokroiłam na mniejsze kawałki i podsmażyłam ją na patelni po halloumi.
  • Podałam plastry sera z pomidorami, szalotką i pieczarkami.
Smacznego.
Pomysł wg przepisu Nigela Slatera.
"Podróże małe i duże"
Pałac w Lubinie woj. kujawsko - pomorskie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.