środa, 3 listopada 2021

Chleb pszenny z otrębami

Dziś chleb pszenny na zakwasie, z odrobiną drożdży i otrębami.
Chleb smakuje wyśmienicie, ma miękki środek i chrupiącą skórkę, jest prosty w wykonaniu, idealny.
Na śniadanie z masełkiem będzie pyszny, zachęcam do wypieku.
Chleb na zakwasie z otrębami.

Składniki: foremka 26 x 12 cm
  • 1 szklanka zakwasu pszennego
  • 1 i 1/2 szklanki letniej wody
  • 10 g świeżych drożdży
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 1/3 szklanki otrębów pszennych
  • 1/3 szklanki siemienia lnianego + do posypania
  • 500 g mąki pszennej T 500

Przygotowanie chleba:
  • Do misy dodałam zakwas, drożdże, sól, wymieszałam.
  • Teraz dodałam mąkę i otręby a także nasiona lnu, ponownie wymieszałam.
  • Foremkę wysmarowałam masłem i wysypałam mąką.
  • Przełożyłam do niej ciasto, wyrównałam wierzch, spryskałam wodą i posypałam nasionkami lnu.
  • Przykryłam foremkę ściereczką i pozostawiłam do wyrastania na ok. 90 minut.
  • Czasami wyrasta dłużej, zależy od temperatury w pokoju.
  • Ma wyrosnąć do wysokości foremki.
  • Piekłam chleb w piekarniku nagrzanym do 190 C z opcją grzania góra/dół przez 50 - 60 minut.
  • Upieczony chleb studziłam na kratce.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Czereśnie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.