Dziś chleb pszenny na zakwasie, z odrobiną drożdży i otrębami.
Chleb smakuje wyśmienicie, ma miękki środek i chrupiącą skórkę, jest prosty w wykonaniu, idealny.
Na śniadanie z masełkiem będzie pyszny, zachęcam do wypieku.
Chleb na zakwasie z otrębami.
- 1 szklanka zakwasu pszennego
- 1 i 1/2 szklanki letniej wody
- 10 g świeżych drożdży
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- 1/3 szklanki otrębów pszennych
- 1/3 szklanki siemienia lnianego + do posypania
- 500 g mąki pszennej T 500
- Do misy dodałam zakwas, drożdże, sól, wymieszałam.
- Teraz dodałam mąkę i otręby a także nasiona lnu, ponownie wymieszałam.
- Foremkę wysmarowałam masłem i wysypałam mąką.
- Przełożyłam do niej ciasto, wyrównałam wierzch, spryskałam wodą i posypałam nasionkami lnu.
- Przykryłam foremkę ściereczką i pozostawiłam do wyrastania na ok. 90 minut.
- Czasami wyrasta dłużej, zależy od temperatury w pokoju.
- Ma wyrosnąć do wysokości foremki.
- Piekłam chleb w piekarniku nagrzanym do 190 C z opcją grzania góra/dół przez 50 - 60 minut.
- Upieczony chleb studziłam na kratce.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Czereśnie |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.