Dziś będzie szybo, pysznie i zdrowo.
Nabyłam żytni makaron i czym prędzej chciałam go spróbować.
Padło na tuńczyka jako dodatek.
W rezultacie wyszło bardzo pyszne i szybkie danie.
Makaron z tuńczykiem.
- ok. 200 g makaronu żytniego pappardelle
- 1 mały por
- 2 dymki ze szczypiorem
- 1/2 pęczka szczypiorku do posypania
- 3 ząbki czosnku
- 1 duży ogórek kiszony
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 200 g grillowanej papryki żółtej
- 325 g tuńczyka z oleju
- sól morska
- pieprz czarny
- Pora wymyłam i pokroiłam w plasterki.
- Cebulkę wraz ze szczypiorem drobno pokroiłam.
- Czosnek obrałam i posiekałam.
- Ogórka pokroiłam w plasterki.
- Paprykę pokroiłam w paski, miałam ze słoika, jeśli nie macie to paprykę wystarczy nadziać na szpikulec grillowy i opiec nad palnikiem aby skórka się zwęgliła, potem wsadzić do torebki foliowej na 15 minut a potem obrać ze skórki.
- Na patelni podgrzałam oliwę i zeszkliłam pora, czosnek i dymkę.
- Dodałam szczypior, ogórka, tuńczyka oraz paprykę, wymieszałam, podgrzałam, doprawiłam solą i pieprzem do smaku.
- Makaron ugotowałam al'dente, odcedziłam i wymieszałam z zawartością patelni.
- Na talerzu posypałam szczypiorkiem.
Przepis własny.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.