niedziela, 17 października 2021

Żytnie pappardelle z tuńczykiem

Dziś będzie szybo, pysznie i zdrowo.
Nabyłam żytni makaron i czym prędzej chciałam go spróbować.
Padło na tuńczyka jako dodatek.
W rezultacie wyszło bardzo pyszne i szybkie danie.
Makaron z tuńczykiem.

Składniki:
  • ok. 200 g makaronu żytniego pappardelle
  • 1 mały por
  • 2 dymki ze szczypiorem
  • 1/2 pęczka szczypiorku do posypania
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 duży ogórek kiszony
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 200 g grillowanej papryki żółtej
  • 325 g tuńczyka z oleju
  • sól morska
  • pieprz czarny
Przygotowanie dania:
  • Pora wymyłam i pokroiłam w plasterki.
  • Cebulkę wraz ze szczypiorem drobno pokroiłam.
  • Czosnek obrałam i posiekałam.
  • Ogórka pokroiłam w plasterki.
  • Paprykę pokroiłam w paski, miałam ze słoika, jeśli nie macie to paprykę wystarczy nadziać na szpikulec grillowy i opiec nad palnikiem aby skórka się zwęgliła, potem wsadzić do torebki foliowej na 15 minut a potem obrać ze skórki.
  • Na patelni podgrzałam oliwę i zeszkliłam pora, czosnek i dymkę.
  • Dodałam szczypior, ogórka, tuńczyka oraz paprykę, wymieszałam, podgrzałam, doprawiłam solą i pieprzem do smaku.
  • Makaron ugotowałam al'dente, odcedziłam i wymieszałam z zawartością patelni.
  • Na talerzu posypałam szczypiorkiem.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Jesienny las brzozowy

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger