Bardzo prosta, bardzo pyszna, pożywna i odżywcza zapiekanka z cukinii.
Polecam na obiad czy wczesną kolację, będzie znakomita.
Cukiniowa zapiekanka.
- 2 cukinie
- 2 pomidory
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 ziemniaki
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 szklanka startego żółtego sera
- sól morska
- pieprz do smaku
- oliwa z oliwek
- Cukinię i pomidora wymyłam, osuszyłam i pokroiłam wraz ze skórką w plastry ok. 1 cm grubości.
- Obrałam ziemniaki i również pokroiłam je w plastry.
- Cebulę i czosnek obrałam pokroiłam w kostkę i zeszkliłam na suchej patelni.
- Naczynie do zapiekania wysmarowałam oliwą i na dno wyłożyłam cebulę i czosnek.
- Potem ułożyłam ziemniaki, cukinię i na wierzch pomidory.
- Posypałam całość solą, pieprzem i ziołami.
- Przykryłam naczynie do zapiekania i piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 30 minut.
- Zdjęłam przykrycie, posypałam startym, żółtym serem i ponownie zapiekałam aż ser się zrumienił, ok. 15 minut.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Ratusz w Brześciu Kujawskim woj. kujawsko - pomorskie |
2 komentarze
Wygląda pysznie.
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.