Przepis na te klopsiki szwedzkie jak w Ikea znalazłam na Onecie.
Przepis mi się spodobał i oto i na moim talerzu wylądowały.
Są pyszne do zjedzenia w domu czy wzięcia do pracy.
Polecam gorąco.
Klopsiki z Ikei.
Klopsiki:
- 500 g mielonego mięsa wołowego
- 250 g mielonego mięsa wieprzowego
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 100 g bułki tartej
- 1 jajko
- 5 łyżek mleka
- sól morska
- pieprz
- olej do smażenia
Sos śmietanowy:
- 40 g masła
- 40 g mąki pszennej T 650
- 150 ml wywaru z warzyw
- 150 ml wywaru wołowego
- 150 ml gęstej śmietany
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
Przygotowanie klopsików:
- Posiekałam cebulę i czosnek.
- Mięso wymieszałam ze sobą aby nie było grudek.
- Dodałam cebulkę, czosnek, jajo, bułkę tartą a także wlałam mleko.
- Na koniec dodałam sól i pieprz i dokładnie wymieszałam.
- Z masy zrobiłam małe kulki wielkości orzecha włoskiego i układałam na talerzu.
- Potem talerz nakryłam i włożyłam do lodówki na minimum 2 godziny.
- Można klopsiki zrobić dzień wcześniej a potem tylko usmażyć.
- Na patelni rozgrzałam olej i smażyłam klopsiki ze wszystkich stron na złoty kolor, układałam je w naczyniu do zapiekania.
- Gdy wszystkie usmażyłam wstawiłam formę z klopsami do piekarnika nagrzanego do 160 C z opcją grzania góra/dół i piekłam ok. 20 - 30 minut.
Przygotowanie sosu:
- Rozgrzałam masło na patelni i podsmażyłam na nim mąkę przez 2 minuty.
- Teraz ciągle mieszając dodałam oba wywary i masę zagotowałam.
- Dodałam śmietanę, musztardę i sos sojowy i zagotowałam ponownie.
- Gotowałam aż sos zgęstniał, jakieś 2 minuty.
- Wrzuciłam upieczone klopsiki do sosu, zagotowałam.
Przepis gdzieś z sieci.
2 komentarze
Koniecznie muszę spróbować, bo danie wygląda apetycznie i pewnie też tak smakuje.
OdpowiedzUsuńZachęcam gorąco. Pozdrawiam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.