czwartek, 7 października 2021

Szpinak duszony z orzeszkami ziemnymi - Ndole

Przepis na tak przyrządzony szpinak pochodzi z Kamerunu a znalazłam go w książce "Kuchnie świata" Mirosławy Bernardes - Rusin.
Szpinak tak podany rozpływa się w ustach, chrupiące orzeszki nadają daniu charakteru.
Polecam do wypróbowania.
Szpinak z orzechami.

Składniki:
  • 500 g świeżego szpinaku
  • 200 g krewetek
  • 200 g niesolonych orzeszków ziemnych
  • 2 duże cebule
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 3 dymki
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 cm kawałek korzenia imbiru
  • 3 łyżki oleju z orzeszków ziemnych
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sól morska
  • pieprz cayenne
  • pieprz czarny
Przygotowanie dania:
  • Szpinak umyłam i osuszyłam, posiekałam.
  • Jedną cebulę drobno posiekałam a drugą starłam na tarce o małych oczkach.
  • Orzeszki uprażyłam na suchej patelni, wystudziłam i zmiksowałam razem z 3 ząbkami czosnku, posiekanym selerem naciowym, posiekanym imbirem, posiekaną dymką i łyżką wody na pastę.
  • Na patelni rozgrzałam 2 łyżki oleju i podsmażyłam posiekaną cebulkę, dodałam pastę z orzeszków, sos sojowy oraz 3/4 szklanki wody.
  • Dusiłam sos pod przykryciem 20 minut mieszając i uważając aby sos się nie przypalił.
  • Teraz dodałam szpinak, sól pieprz i cayenne. 
  • Dusiłam jeszcze 5 minut.
  • Trzy ząbki czosnku pokroiłam w plasterki, podsmażyłam na łyżce oleju, wrzuciłam krewetki, posoliłam i smażyłam aż stały się różowe.
  • Dodałam startą cebulę i dusiłam jeszcze 3 minuty.
  • Podałam szpinak z sosem i krewetkami, z pajdą chleba.
  • Inny sposób podania to z ryżem, kawałkami ryby, smażonymi kawałkami mięsa.
Smacznego.
Przepis kuchni Kamerunu
"Podróże małe i duże"
Czereśnie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger