Przepis na tak przyrządzony szpinak pochodzi z Kamerunu a znalazłam go w książce "Kuchnie świata" Mirosławy Bernardes - Rusin.
Szpinak tak podany rozpływa się w ustach, chrupiące orzeszki nadają daniu charakteru.
Polecam do wypróbowania.
Szpinak z orzechami.
- 500 g świeżego szpinaku
- 200 g krewetek
- 200 g niesolonych orzeszków ziemnych
- 2 duże cebule
- 1 łodyga selera naciowego
- 3 dymki
- 6 ząbków czosnku
- 2 cm kawałek korzenia imbiru
- 3 łyżki oleju z orzeszków ziemnych
- 1 łyżka sosu sojowego
- sól morska
- pieprz cayenne
- pieprz czarny
- Szpinak umyłam i osuszyłam, posiekałam.
- Jedną cebulę drobno posiekałam a drugą starłam na tarce o małych oczkach.
- Orzeszki uprażyłam na suchej patelni, wystudziłam i zmiksowałam razem z 3 ząbkami czosnku, posiekanym selerem naciowym, posiekanym imbirem, posiekaną dymką i łyżką wody na pastę.
- Na patelni rozgrzałam 2 łyżki oleju i podsmażyłam posiekaną cebulkę, dodałam pastę z orzeszków, sos sojowy oraz 3/4 szklanki wody.
- Dusiłam sos pod przykryciem 20 minut mieszając i uważając aby sos się nie przypalił.
- Teraz dodałam szpinak, sól pieprz i cayenne.
- Dusiłam jeszcze 5 minut.
- Trzy ząbki czosnku pokroiłam w plasterki, podsmażyłam na łyżce oleju, wrzuciłam krewetki, posoliłam i smażyłam aż stały się różowe.
- Dodałam startą cebulę i dusiłam jeszcze 3 minuty.
- Podałam szpinak z sosem i krewetkami, z pajdą chleba.
- Inny sposób podania to z ryżem, kawałkami ryby, smażonymi kawałkami mięsa.
Przepis kuchni Kamerunu
"Podróże małe i duże"
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.