Jak podaje Wikipedia styr fry to technika kulinarna polegająca na smażeniu w ruchu, smażeniu z intensywnym mieszaniem, smażeniu krótkim.
Jest to jeden z charakterystycznych dla kuchni dalekowschodnich sposobów przyrządzania potraw smażonych.
U mnie dodatkowo w daniu dodałam serca gotowe i aby danie było styr fry najpierw je ugotowałam.
Niedoceniane i często omijane serca drobiowe w tym daniu wypadły znakomicie.
Polecam i zabieramy się do gotowania.
Styr fry z kaszą gryczaną.
- 450 g serc drobiowych z kurczaka
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- sól morska
- 500 ml bulionu warzywnego
- 1 szklanka suchej kaszy gryczanej niepalonej
- 2 szklanki bulionu z gotowania serc
Styr fry:
- 1 średnia cukinia
- 1/2 strąka czerwonej papryki
- 2 ząbki czosnku
- 1 nieduży por
- 50 ml bulionu jw.
- 2 łyżki oliwy
Dodatkowo:
- listki kolendry do posypania
- 1 ogórek kiszony
- Serca kurczakowe wymyłam, usunęłam błonki, włożyłam do garnka.
- Zalałam bulionem, dodałam ziele angielskie, liście laurowe, sól i gotowałam około 90 minut.
- Potem odcedziłam, zachowując bulion do gotowania kaszy i 50 ml do styr fry.
- Przestudzone serduszka można pokroić w plastry lub zostawić w całości.
Przygotowanie kaszy:
- Na sicie płukałam kaszę pod bieżącą wodą 2 minuty.
- Potem przesypałam ją do garnka, dodałam bulion z gotowania serc i gotowałam pod przykryciem ok. 15 minut.
- Kasza powinna być sypka.
Przygotowanie styr fry:
- Cukinię i paprykę pokroiłam w drobną kostkę.
- Posiekałam czosnek, posiekałam również po dokładnym umyciu całego pora.
- Teraz smażyłam szybko tak jak nakazuje receptura czyli rozgrzałam na patelni oliwę, podsmażałam szybko - po minucie, po kolei pora, czosnek, paprykę, cukinię, wlałam bulion i dalej smażyłam dodając serca i na końcu kaszę.
- Wyłożyłam na talerz posypałam listkami kolendry i pokrojonym w kostkę ogórkiem kiszonym.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Na Rynku w Poznaniu |
2 komentarze
Wygląda bardzo smacznie. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńI jest bardzo pyszny, polecam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.