Taką sałatkę robiłam od wieków i zawsze ma rzeszę zjadaczy bo po prostu jest przepyszna.
Pamiętam w pracy dawno, dawno temu wymieniałyśmy się przepisami jako młode kobiety aby dogodzić swoim domownikom i właśnie ten przepis przyniosła któraś koleżanka.
Nawet nie pamiętam już która ale przepis z nami pozostał i króluje podczas zimowych długich i mroźnych dni na naszym stole.
Idę do piwnicy po słoiczek i zjadam go w całości 😀lub pakuję do burgerów, jako sałatkę do obiadu, jako nadzienie do naleśników.
Dodam jeszcze że w miarę jak kapusta dojrzewa sałatka coraz bardziej przypomina w smaku bigos.
Polecam.
Sałatka kapuściana w słoikach.
- 500 g białej kapusty
- 4 marchewki
- 2 jabłka
- 3 cebule
- 1 i 1/2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżka soli
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki octu spirytusowego 10 %
- Poszatkowałam drobno kapustę, cebulę obrałam i pokroiłam w piórka, marchew starła na tarce o grubych oczkach, tak samo jak i jabłko.
- Przygotowanie warzywa wymieszałam z solą, cukrem, olejem i octem i odłożyłam na blacie kuchennym na ok. 60 minut aby warzywa puściły sok.
- Potem przełożyłam kapustę do słoików i pasteryzowałam 15 minut.
- Ostudzone wyniosłam do piwnicy.
Przepis koleżeński.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.