niedziela, 10 października 2021

Sałatka z grillowanej cukinii i bakłażana

Przepis na sałatkę zaczerpnięty z programu "Gwiazdy gotują"  gdzie bohaterem był Piotr Najsztub, dziennikarz i kucharz.
Sałatka jest mega prosta i przepyszna, aromatyczne warzywa w jeszcze bardziej pachnącym sosie.
Polecam i zajadajcie się sałatką.
W prostocie siła jak mawiają.
Sałatka z cukinii i bakłażana.

Składniki:
Sos:
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 - 4 łyżki oliwy
  • 1 pęczek mięty - miałam miętę polej
  • 2 łyżki octu balsamico
  • sól morska
  • pieprz czarny
Sałatka: 
  • 1 średnia cukinia
  • 1 średni bakłażan

Przygotowanie sosu:
  • Czosnek obrałam i przecisnęłam przez praskę.
  • Miętę posiekałam.
  • W miseczce wymieszałam oliwę, ocet, miętę i czosnek.
Przygotowanie sałatki:
  • Bakłażana i cukinię pokroiłam w plastry wzdłuż razem ze skórką.
  • Grillowałam warzywa po 3 minuty z każdej strony, mają być miękkie.
  • Każdy plaster przekroiłam na 2 - 3 mniejsze i włożyłam do sosu, dokładnie wymieszałam.
  • Pozostawiłam na 15 minut aby smaki się przegryzły.
  • Sałatka idealna jest sama z kromką razowego chleba lub jako dodatek do mięs.
Smacznego.
Inspiracja Piotr Najsztub
"Podróże małe i duże"
Zachód słońca nad Jeziorem Białym w Augustowie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger