Dziś na talerzu kotlety ryżowe ale nie takie zwykłe.
One są niezwykłe bo mają dodatek tuńczyka z puszki.
Smakują wyśmienicie i nadają się jako samodzielne danie lub jako dodatek do sałat czy mięs.
Polecam gorąco.
Kotlety z tuńczykiem.
- 1 szklanka suchego ryżu basmati
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 325 g tuńczyka z puszki
- 2 dymki
- 1/2 pęczka szczypioru
- 3 ząbki czosnku
- 1 jajo
- sól morska
- pieprz czarny
- cytryna do podania
- olej ryżowy do smażenia
- Ryż wsypałam do garnka, wlałam bulion i gotowałam 15 minut, potem wyłączyłam ogień i pod przykryciem ryż stał aż całkiem ostygł.
- Przełożyłam ryż do miski, dodałam tuńczyka, posiekaną drobniutko cebulę i szczypior.
- Dodałam także sól, pieprz, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz jajo.
- Wyrobiłam masę ręką na gładką i klejącą.
- Maczając dłonie w wodzie ulepiłam kotlety i smażyłam je na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
- Podałam skropione cytyną.
Pomysł własny.
"Podróże małe i duże"
Puszcza Białowieska |
2 komentarze
Uwielbiam takie przepisy! Sama nigdy bym nie wpadła na takie połączenie, więc to super inspiracja. Wyszły naprawdę pyszne – miękkie, aromatyczne i soczyste. Czego chcieć więcej?
OdpowiedzUsuńTak, same zalety, warto skosztować. Polecam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.