Dobre jabłko to podstawa aby te placuszki były znakomite.
Idealna będzie antonówka, albo jaśniepańskie albo jonagold.
Placuszki robi się szybciutko a smakują wybornie.
Warto je sobie sprawić i smakować, delektować się.
Placki z jabłkami.
Składniki:Ciasto:
- 2 jaja
- 250 ml kefiru
- szczypta soli
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej pszennej
- 1/2 łyżeczki sody
- szczypta cynamonu
Dodatkowo:
- 1 duże jabłko
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
- Jabłko wraz ze skórką pokroiłam na plastry 2 milimetrowe, wycięłam gniazda nasienne.
- Do miski wlałam kefir, dodałam jaja, sól i cynamon, wymieszałam.
- Teraz dodałam mąkę wymieszaną z sodą i dokładnie wymieszałam ponownie.
- Na rozgrzany olej nakładałam porcje masy i na każdym placuszku ułożyłam plaster jabłka.
- Jak placki zrumieniły się przewróciłam na drugą stronę i dosmażyłam.
Pomysł własny.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.