sobota, 16 października 2021

Pasta z ciecierzycy

Dziś szybka i bardzo smakowita pasta do chleba z ciecierzycy. 
Bo z ciecierzycy oprócz ukochanego hummusu można wyczarować wiele innych pysznych smarowideł. 
Pastę robi się szybko i sprawnie a potem można zajadać na śniadanie do pieczywa, z makaronem, kaszą czy ryżem.
Polecam gorąco.
Ciecierzycowa pasta.

Składniki:
  • 400 g ugotowanej ciecierzycy
  • sól morska
  • 2 łyżki majonezu - dałam wegański
  • 1 średniej wielkości ogórek kiszony
  • 2 dymki ze szczypiorem
  • oliwa
Przygotowanie pasty:
  • Do misy malaksera włożyłam osączoną ciecierzycę oraz pokrojoną dymkę ze szczypiorem, ogórka pokrojonego w kostkę oraz dodałam majonez i zmiksowałam na gładką pastę.
  • Doprawiłam solą do smaku.
  • Przełożyłam do pojemnika, polałam oliwą i posypałam szczypiorkiem.
  • Pasta gotowa, przed użyciem schłodzić.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Rynek w Poznaniu woj. wielkopolskie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.