Uwielbiam kuchnię włoską i choć czasami ciężko dostać oryginalne włoskie produkty, staram się szukać najlepsze aby było pysznie.
Tym razem mój ulubieniec Mateo Brunetti, włoski kucharz, który brał udział w MasterChef w Polsce, poddał pomysł na ten smakołyk.
Pracy mało ale składniki muszą być z górnej półki czyli pecorino romano i pancetta lub guanciale, no w drodze ostateczności boczek wędzony.
Zaczynamy, ktoś chętny na talerz makaronu?
Pasta alla gricia.
- 300 g makaronu rigatoni - ja miałam kolanka
- 150 g sera pecorino romano
- 250 g guanciale lub pancetty lub boczku
- sól morska
- pieprz czarny
- oliwa z oliwek
- Makaron gotowałam al'dente w osolonej wodzie.
- Ster starłam na tarce, pancettę pokroiłam w drobną kostkę.
- Na oliwie wysmażyłam pancettę, odstawiłam.
- Odcedzając makaron nie całą wodę wylałam, zostawiłam ok. 1/2 szklanki w garnku.
- Wsypałam teraz do garnka z makaronem i wodą starty ser i mieszałam aż się rozpuścił.
- Zrobił się teraz kremowy sos serowy w garnku, otaczający makaron.
- Na koniec dodałam pancettę i jeszcze raz dokładnie wymieszałam.
- Rozłożyłam na talerze.
- Prosto, pysznie i szybko, zachęcam do spróbowania.
Przepis kuchni włoskiej.
"Podróże małe i duże"
Zachód słońca w Ślesinie woj. wielkopolskie |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.