wtorek, 5 października 2021

Pasta alla gricia czyli makaron z pancettą i serem pecorino romano

Uwielbiam kuchnię włoską i choć czasami ciężko dostać oryginalne włoskie produkty, staram się szukać najlepsze aby było pysznie.
Tym razem mój ulubieniec Mateo Brunetti, włoski kucharz, który brał udział w MasterChef w Polsce, poddał pomysł na ten smakołyk.
Pracy mało ale składniki muszą być z górnej półki czyli pecorino romano i pancetta lub guanciale, no w drodze ostateczności boczek wędzony.
Zaczynamy, ktoś chętny na talerz makaronu?
Pasta alla gricia.

Składniki:
  • 300 g makaronu rigatoni - ja miałam kolanka
  • 150 g sera pecorino romano
  • 250 g guanciale lub pancetty lub boczku
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • oliwa z oliwek
Przygotowanie dania:
  • Makaron gotowałam al'dente w osolonej wodzie.
  • Ster starłam na tarce, pancettę pokroiłam w drobną kostkę.
  • Na oliwie wysmażyłam pancettę, odstawiłam.
  • Odcedzając makaron nie całą wodę wylałam, zostawiłam ok. 1/2 szklanki w garnku.
  • Wsypałam teraz do garnka z makaronem i wodą starty ser i mieszałam aż się rozpuścił.
  • Zrobił się teraz kremowy sos serowy w garnku, otaczający makaron.
  • Na koniec dodałam pancettę i jeszcze raz dokładnie wymieszałam.
  • Rozłożyłam na talerze.
  • Prosto, pysznie i szybko, zachęcam do spróbowania.
Smacznego.
Przepis kuchni włoskiej.
"Podróże małe i duże"
Zachód słońca w Ślesinie woj. wielkopolskie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger