niedziela, 31 października 2021

Pappardelle w sosie pomidorowym z surimi

Ulubione kluchy z ulubionymi surimi w efekcie dały mega obiad.
Po raz kolejny powtórzę, w prostocie siła.
Obiad szybko znalazł się na talerzu, szybko zapełnił brzuchy i można popijać herbatkę i odpoczywać. 
Makaron z surimi.

Składniki:
  • 200 g makaronu żytniego pappardelle
  • 2 średnie szalotki
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 400 ml passaty pomidorowej
  • 250 g paluszków surimi
  • sól morska
  • pieprz świeżo mielony
  • szczypta cukru trzcinowego
  • 1 łyżka jarzynki bio
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • pęczek natki pietruszki
Przygotowanie dania:
  • Szalotki i czosnek drobno posiekałam.
  • Na oliwie podsmażyłam posiekane warzywa, jakieś 3 minuty.
  • Wlałam passatę, dodałam sól, pieprz, jarzynkę i szczyptę cukru, gotowałam 5 minut bez przykrycia aż sos zgęstniał.
  • Obrałam surimi i każdy paluszek przekroiłam na 3 części, wrzuciłam do sosu, gotowałam 3 minuty.
  • Dodałam posiekaną natkę pietruszki i oregano, wymieszałam.
  • Makaron ugotowałam al'dente, odcedziłam i przełożyłam do sosu, wymieszałam.
  • Na talerzu posypałam natką pietruszki.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Nenufary

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.