czwartek, 28 października 2021

Omlet z krewetkami i zieloną pietruszką

Przepis na ten smakowity omlet/frittatę znalazłam w książce Jamiego Olivera "Włoska wyprawa Jamiego". 
Krewetki tutaj dodane robią całą robotę, bez nich ani rusz.
Polecam na śniadaniową rozpustę.
Omlet z krewetkami.

Składniki: 2 porcje
  • 6 dużych jaj
  • sól morska
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • 1 garść natki pietruszki
  • skórka z 1 cytryny
  • sok 1 1/4 cytryny
  • 1 czubata łyżka świeżo startego parmezanu
  • 180 g świeżych krewetek
  • oliwa
  • łyżka czubata masła
  • 1/2 czerwonej papryczki chili
Przygotowanie omletu:
  • Jaja roztrzepałam z solą i pieprzem.
  • Teraz dodałam starty parmezan, natkę drobno posiekaną, skórkę i sok z cytryny.
  • Połowę krewetek po obraniu pokroiłam na mniejsze kawałeczki a reszta pozostała w całości.
  • Dodałam krewetki do jaj.
  • Patelni użyłam żeliwnej ale może być każda inna którą można wstawić do piekarnika.
  • Na patelni rozgrzałam oliwę z masłem, wylałam masę jajeczną do środka i trzymałam na ogniu jakąś minutę aż masa z brzegów lekko się podniosła.
  • Posypałam posiekaną chili i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 220 C z opcją grzania góra/dół na 4 - 5 minut aż omlet się zrumieni.
  • Omlet urośnie w piekarniku i będzie puszysty.
  • Smakuje wybornie.
Smacznego.
Przepis Jamie Oliver.
"Podróże małe i duże"
Grabia w Zielęcicach woj. łódzkie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.