Przepis na ten smakowity omlet/frittatę znalazłam w książce Jamiego Olivera "Włoska wyprawa Jamiego".
Krewetki tutaj dodane robią całą robotę, bez nich ani rusz.
Polecam na śniadaniową rozpustę.
Omlet z krewetkami.
- 6 dużych jaj
- sól morska
- świeżo mielony czarny pieprz
- 1 garść natki pietruszki
- skórka z 1 cytryny
- sok 1 1/4 cytryny
- 1 czubata łyżka świeżo startego parmezanu
- 180 g świeżych krewetek
- oliwa
- łyżka czubata masła
- 1/2 czerwonej papryczki chili
- Jaja roztrzepałam z solą i pieprzem.
- Teraz dodałam starty parmezan, natkę drobno posiekaną, skórkę i sok z cytryny.
- Połowę krewetek po obraniu pokroiłam na mniejsze kawałeczki a reszta pozostała w całości.
- Dodałam krewetki do jaj.
- Patelni użyłam żeliwnej ale może być każda inna którą można wstawić do piekarnika.
- Na patelni rozgrzałam oliwę z masłem, wylałam masę jajeczną do środka i trzymałam na ogniu jakąś minutę aż masa z brzegów lekko się podniosła.
- Posypałam posiekaną chili i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 220 C z opcją grzania góra/dół na 4 - 5 minut aż omlet się zrumieni.
- Omlet urośnie w piekarniku i będzie puszysty.
- Smakuje wybornie.
Przepis Jamie Oliver.
"Podróże małe i duże"
Grabia w Zielęcicach woj. łódzkie |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.