poniedziałek, 25 października 2021

Naleśniki jogurtowe z borówką i dżemem

Pyszne, niewielkie naleśniczki jogurtowe a do nich moje ulubione dodatki dżem i owoce, u mnie dziś borówka.
Robi się je szybciutko, potem zajada z apetytem.
Polecam na śniadanie czy na deser, będą znakomite.
Naleśniczki jogurtowe.

Składniki:
  • 350 g jogurtu greckiego
  • 140 g jogurtu naturalnego
  • 2 jaja
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki mąki pszennej bio T 550
  • 1/2 szklanki mąki orkiszowej jasnej T 630
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • olej do smażenia
Do podana: 
  • dżem z czarnej porzeczki
  • borówki amerykańskie
Przygotowanie naleśników:
  • Do miski wlałam jogurt, dodałam jogurt grecki, wymieszałam.
  • Wbiłam jaja i dodałam sól i ponownie wymieszałam.
  • Teraz dodałam obie mąki i proszek do pieczenia wymieszany z sodą i ponownie dokładnie wymieszałam.
  • Nakładałam na rozgrzaną patelnię posmarowaną olejem małe porce masy i lekko rozsmarowałam.
  • Mają powstać naleśniki ok. 12 - 13 cm.
  • Smażyłam naleśniki z obu stron na złoty kolor.
  • Podawałam z dżemem z czarnej porzeczki i borówkami.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Bez lilak

4 komentarze

  1. Szybkie, proste i przepyszne - takie przepisy chyba najchętniej wypróbowuje się w kuchni i zostają z nami na dłużej! A skoro w tak łatwy sposób można przygotować apetyczne, słodkie śniadanie, to pora szykować patelnię i iść smażyć swoją porcję naleśniczków. :D

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.