Pyszne, niewielkie naleśniczki jogurtowe a do nich moje ulubione dodatki dżem i owoce, u mnie dziś borówka.
Robi się je szybciutko, potem zajada z apetytem.
Polecam na śniadanie czy na deser, będą znakomite.
Naleśniczki jogurtowe.
- 350 g jogurtu greckiego
- 140 g jogurtu naturalnego
- 2 jaja
- szczypta soli
- 1/2 szklanki mąki pszennej bio T 550
- 1/2 szklanki mąki orkiszowej jasnej T 630
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- olej do smażenia
Do podana:
- dżem z czarnej porzeczki
- borówki amerykańskie
- Do miski wlałam jogurt, dodałam jogurt grecki, wymieszałam.
- Wbiłam jaja i dodałam sól i ponownie wymieszałam.
- Teraz dodałam obie mąki i proszek do pieczenia wymieszany z sodą i ponownie dokładnie wymieszałam.
- Nakładałam na rozgrzaną patelnię posmarowaną olejem małe porce masy i lekko rozsmarowałam.
- Mają powstać naleśniki ok. 12 - 13 cm.
Przepis własny.
4 komentarze
Szybkie, proste i przepyszne - takie przepisy chyba najchętniej wypróbowuje się w kuchni i zostają z nami na dłużej! A skoro w tak łatwy sposób można przygotować apetyczne, słodkie śniadanie, to pora szykować patelnię i iść smażyć swoją porcję naleśniczków. :D
OdpowiedzUsuńMożna i nawet wypadałoby, polecam.
UsuńWarte grzechu :)
OdpowiedzUsuńJasne że tak, jeśli tak lubimy grzeszyć.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.