Mawiają że w prostocie siła i tak jest tym razem.
Cztery składniki, zero wyrabiania, rośnie sam i sam potem znika 😉
Idealny z masłem i czosnkiem, idealny z pastą jajeczną, idealny z miodem.
Zapraszam do wypiekania.
Prosty chleb żytni.
- 500 g mąki żytniej T 720
- 450 ml wody
- 100 g zakwasu żytniego
- 1 łyżeczka soli
- Wymieszałam zakwas z wodą i solą a potem dodałam mąkę, ponownie wymieszałam do połączenia składników.
- Foremkę wysmarowałam masłem, wysypałam mąką i przełożyłam do niej ciasto.
- Nakryłam folią spożywczą i odstawiłam na 12 godzin do wyrastania na blacie kuchennym.
- U mnie chleb rósł całą noc.
- Powinien wyrosnąć do brzegów foremki.
- Piekłam chleb w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 55 - 60 minut.
- Upieczony studziłam na kratce.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Jezioro Kikolskie woj. kujawsko - pomorskie |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.