piątek, 15 października 2021

Marynowany siedzuń sosnowy

Siedzuń sosnowy to taki cudny grzyb, który wygląda jak kalafior.
Jeśli go nie znacie, nie zrywajcie.
Post dedykuje tym którzy siedzunia znają a nie wiedzą jak go przyrządzić.
Oto marynowany siedzuń sosnowy.
Składniki:
  • ok. 1000 g siedzunia sosnowego - 2 dorosłe osobniki
  • 300 ml wody
  • 100 ml octu spirytusowego 10 %
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 5 kulek pieprzu
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka gorczycy białej
  • 4 liście laurowe
  • cukier do smaku - ja dałam ok. 1 i 1/2 łyżki
Przygotowanie grzybów:
  • Siedzunia dokładnie oczyściłam z ziemi i piasku.
  • Trzeba to zrobić dokładnie bo we wnętrzu znajduje się sporo piasku.
  • Ja przepłukuję go na sicie bieżącą wodą.
  • Podzieliłam grzyba na mniejsze kawałki.
  • Gotowałam siedzunia w osolonej wodzie 5 minut, odcedziłam.
  • Ocet, wodę, przyprawy oraz cukier zagotowałam.
  • Dodałam pokrojoną w plasterki cebulę i gotowałam 2 minuty.
  • Wrzuciłam do garnka grzyby, gotowałam 3 minuty.
  • Przelałam zawartość garnka do słoików, zakręciłam i postawiłam do góry dnem.
  • Zostawiłam je tak do wystygnięcia.
  • Można przechowywać do woli.
Smacznego.
Przepis od mojej babci.
"Podróże małe i duże"
Owocujący chrobotek

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger