Jak wysyp grzybów w lasach to warto sobie przyrządzić sporą ilość marynowanych grzybków aby zimą cieszyć podniebienie.
Dziś proponuje marynowane rydze.
Są przepyszne na masełku z czosnkiem ale również marynowane, spróbujcie koniecznie.
Rydze w occie.
Składniki:- ok. 1000 g rydzów
Marynata:
- 3 części wody - 300 ml
- 1 część octu ryżowego - 100 ml
- 5 kulek ziela angielskiego
- 5 kulek pieprzu
- 1 cebula
- 1 łyżeczka ziarenek gorczycy
- 4 liście laurowe
- cukier do smaku
- Rydze oczyściłam i ugotowałam w osolonej wodzie, odcedziłam.
- Gotowałam 5 minut.
- Ocet i wodę wlałam do garnka, wrzuciłam wszystkie przyprawy, pokrojoną w półplasterki cebulę oraz cukier do smaku, jak lubicie.
- Zagotowałam zawartość garnka.
- Do gotującej marynaty wrzuciłam ugotowane grzyby, gotowałam 3 minuty od momentu zagotowania.
- Przelałam grzyby z marynata do słoików.
- Zakręciłam i postawiłam do góry dnem, zostawiłam je tak do wystygnięcia.
- Potem przechowywać można całą zimę i używać w dowolnej chwili.
Przepis własny.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.