piątek, 29 października 2021

Gulasz ze strączkami

A tak przez przypadek powrzucałam kilka składników do garnka i powstał pyszny gulasz z warzywami strączkowymi.
Czasami tak właśnie bywa że z niczego powstanie to "coś", tak było i tym razem.
Polecam gorąco do wypróbowania bo warto.
Gulasz z warzywami.

Składniki:
  • 500 g mięsa wieprzowego od szynki
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka smalcu gęsiego
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 300 ml bulionu drobiowego
  • 65 g ugotowanej ciecierzycy
  • 60 g ugotowanej czerwonej fasoli
  • 170 g kukurydzy
  • 1 łyżka sosu chili z warzywami i ziołami
  • 1 szklanka bulguru z vemicelli
  • 1 i 1/2 szklanki wody do gotowania bulguru
  • 2 garście bazylii
Przygotowanie dania:
  • Bulgur z vermicelli zalałam wodą i gotowałam do miękkości.
  • Mięso pokroiłam w duże kawałki i podsmażyłam na mieszance smalcu gęsiego i masła.
  • Dodałam pokrojoną w piórka cebulę, podsmażałam 5 minut.
  • Zalałam całość bulionem i gotowałam pod przykryciem 60 minut.
  • Potem dodałam strączki i sos chili i gotowałam kolejne 10 minut.
  • Doprawiłam do smaku i wrzuciłam posiekaną bazylię.
  • Podałam gulasz z bulgurem z vermicelli.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Grabia w Zielęcicach woj. łódzkie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.