Potrawa ma dużo składników, to prawda ale efekt końcowy mega.
Nerkowce mają to do siebie że dostarczają mnóstwo białka i nadają potrawom takiej, niespotykanej kremowości.
Curry tu podane jest aromatyczne, odżywcze, pożywne i bardzo smakowite.
Polecam do wypróbowania.
Curry z nerkowcami.
- 250 g nerkowców
- 300 ml wody
- 1/2 łyżki kurkumy
- 2 łyżki oliwy
- 4 cebule dymki bez szczypioru
- 6 liści limonki kafir
- 1/2 łyżeczki trawy cytrynowej w proszku
- 1/2 łyżeczki kminu mielonego
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1 papryczka chili
- 1 średnia cukinia
- 1 czerwona papryka
- sól z czosnkiem w młynku
- 400 ml mleczka kokosowego
- 2 łyżki sosu sojowego
Do podania:
- bagietka
- Nerkowce dzień wcześniej namoczyłam w zimnej wodzie na 12 godzin.
- Zmieniałam wodę podczas moczenia 2 razy.
- Po tym czasie nerkowce odcedziłam, zalałam 300 ml wody, dodałam kurkumę i gotowałam do miękkości, jakieś 15 minut.
- Nerkowce mają być twarde ale kremowe.
- Cebulę pokroiłam w kostkę, paprykę słodką i chili w paseczki a cukinię wraz ze skórką w plastry.
- W dużym garnku rozgrzałam oliwę i podsmażyłam cebulę, jakieś 3 minuty.
- Dodałam teraz liście limonki kafir, trawę cytrynową, kmin, kolendrę, chili i smażyłam 30 sekund aż przyprawy zaczęły pachnieć.
- Dodałam teraz paprykę i cukinię, nakryłam pokrywką i gotowałam 5 minut.
- Potem zdjęłam pokrywkę, wlałam mleczko kokosowe, gotowałam 5 minut.
- Teraz dodałam nerkowce, sos sojowy, i sól z czosnkiem i gotowałam jeszcze 8 minut.
- Podałam z bagietką.
Pomysł własny.
"Podróże małe i duże"
Lilie wodne |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.