sobota, 30 października 2021

Curry z cukinią, papryką i nerkowcami

Potrawa ma dużo składników, to prawda ale efekt końcowy mega. 
Nerkowce mają to do siebie że dostarczają mnóstwo białka i nadają potrawom takiej, niespotykanej kremowości.
Curry tu podane jest aromatyczne, odżywcze, pożywne i bardzo smakowite.
Polecam do wypróbowania.
Curry z nerkowcami.

Składniki:
  • 250 g nerkowców
  • 300 ml wody
  • 1/2 łyżki kurkumy
  • 2 łyżki oliwy
  • 4 cebule dymki bez szczypioru
  • 6 liści limonki kafir
  • 1/2 łyżeczki trawy cytrynowej w proszku
  • 1/2 łyżeczki kminu mielonego
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 papryczka chili
  • 1 średnia cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • sól z czosnkiem w młynku
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
Do podania:
  • bagietka
Przygotowanie curry:
  • Nerkowce dzień wcześniej namoczyłam w zimnej wodzie na 12 godzin.
  • Zmieniałam wodę podczas moczenia 2 razy.
  • Po tym czasie nerkowce odcedziłam, zalałam 300 ml wody, dodałam kurkumę i gotowałam do miękkości, jakieś 15 minut.
  • Nerkowce mają być twarde ale kremowe.
  • Cebulę pokroiłam w kostkę, paprykę słodką i chili w paseczki a cukinię wraz ze skórką w plastry.
  • W dużym garnku rozgrzałam oliwę i podsmażyłam cebulę, jakieś 3 minuty.
  • Dodałam teraz liście limonki kafir, trawę cytrynową, kmin, kolendrę, chili i smażyłam 30 sekund aż przyprawy zaczęły pachnieć.
  • Dodałam teraz paprykę i cukinię, nakryłam pokrywką i gotowałam 5 minut.
  • Potem zdjęłam pokrywkę, wlałam mleczko kokosowe, gotowałam 5 minut.
  • Teraz dodałam nerkowce, sos sojowy, i sól z czosnkiem i gotowałam jeszcze 8 minut.
  • Podałam z bagietką.
Smacznego.
Pomysł własny.
"Podróże małe i duże"
Lilie wodne

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.