Kolejny pyszny chleb na zakwasie, tym razem z ziarnami lnu, łuską gryczaną, nasionami konopi i inką.
Bardzo pożywny, zdrowy i odżywczy, polecam do kanapek, będą idealne.
To przepis dla tych co nie mają czasu na pilnowanie wyrastania.
Tutaj chleb wyrasta sam, najpierw w lodówce, potem na zewnątrz.
Chleb na zakwasie.
- 125 g zakwasu żytniego
- 400 g wody
- 15 g soli
- 200 g mąki żytniej T 720
- 200 g mąki orkiszowej T 630
- 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 8 g inki
- 6 g łuski gryczanej
- 12 g nasion konopi
- 30 g nasion złotego lnu + do posypania
- Do dużej miski wsypywałam po kolei składniki, dokładnie wymieszałam, nie wyrabiałam.
- Keksówkę wysmarowałam masłem, wysypałam mąką ryżową.
- Przełożyłam do niej ciasto, wyrównałam wierzch, posypałam złotym lnem.
- Przykryłam keksówkę folią spożywczą i wstawiłam do dojrzewania do lodówki na 4 godziny.
- Potem wyjęłam z lodówki i chleb wyrastał na blacie kuchennym ok. 8 - 10 godzin.
- I tak ok. godziny 18 włożyłam do lodówki a ok. 22 wyjęłam i pozostawiłam do wyrastania.
- Ciasto wyrosło do wysokości foremki.
- Piekłam chleb w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 45 - 50 minut.
- Upieczony chleb studziłam na kratce.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Ratusz w Kórniku woj. wielkopolskie |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.