sobota, 2 października 2021

Chleb żytnio - orkiszowy na zakwasie

Kolejny pyszny chleb na zakwasie, tym razem z ziarnami lnu, łuską gryczaną, nasionami konopi i inką.
Bardzo pożywny, zdrowy i odżywczy, polecam do kanapek, będą idealne.
To przepis dla tych co nie mają czasu na pilnowanie wyrastania.
Tutaj chleb wyrasta sam, najpierw w lodówce, potem na zewnątrz.
Chleb na zakwasie.

Składniki: keksówka 26 x 12 cm
  • 125 g zakwasu żytniego
  • 400 g wody
  • 15 g soli
  • 200 g mąki żytniej T 720
  • 200 g mąki orkiszowej T 630
  • 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 8 g inki
  • 6 g łuski gryczanej
  • 12 g nasion konopi
  • 30 g nasion złotego lnu + do posypania
Przygotowanie chleba:
  • Do dużej miski wsypywałam po kolei składniki, dokładnie wymieszałam, nie wyrabiałam.
  • Keksówkę wysmarowałam masłem, wysypałam mąką ryżową.
  • Przełożyłam do niej ciasto, wyrównałam wierzch, posypałam złotym lnem.
  • Przykryłam keksówkę folią spożywczą i wstawiłam do dojrzewania do lodówki na 4 godziny.
  • Potem wyjęłam z lodówki i chleb wyrastał na blacie kuchennym ok. 8 - 10 godzin.
  • I tak ok. godziny 18 włożyłam do lodówki a ok. 22 wyjęłam i pozostawiłam do wyrastania.
  • Ciasto wyrosło do wysokości foremki.
  • Piekłam chleb w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 45 - 50 minut.
  • Upieczony chleb studziłam na kratce.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Ratusz w Kórniku woj. wielkopolskie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger