Czy lubicie świeże, chrupiące pieczywo? i żeby jeszcze dobrze smakowało? i było zdrowe?
Jesteście w dobrym miejscu, bo oto właśnie mam przepis na prosty, smakowity chleb.
Pomieszajcie składniki, poczekajcie aż wyrośnie a potem zajadajcie pyszny chleb.
Chleb pszenno - orkiszowy.
- 400 g mąki pszennej na pizzę T 500
- 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 7 g drożdży instant
- 12 g soli
- 400 g ciepłej wody
- garść pestek dyni + do posypania
- Do miski wlałam wodę, wsypałam drożdże i dokładnie wymieszałam.
- Teraz dodałam mąki, sól, pestki dyni i ponownie dokładnie wymieszałam.
- Foremkę wysmarowałam masłem i wysypałam mąką.
- Przełożyłam do niej ciasto, wyrównałam wierzch i posypałam pestkami dyni, lekko je dociskając.
- Nakryłam foremkę ściereczką i odstawiłam do wyrastania na 30 - 60 minut i to zależy od temperatury otoczenia.
- Ciasto ma wyrosnąć do wysokości foremki.
- Wyrośnięty chleb piekłam w piekarniku nagrzanym do 190 C z opcją grzania góra/dół przez 30 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.
- Studziłam chleb na kratce.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Zamek w Bąkowej Górze woj. łódzkie |
2 komentarze
Ostatnio bardzo polubiłam ten chleb i już nie kupuję w sklepie
OdpowiedzUsuńCieszy mnie to bardzo Dominiko, chleb domowy najlepszy. Pozdrawiam serdecznie.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.